POSJETITE KURAN.BA
 
 

dobrocinstvo do sudnjeg dana

Semir Imamovic | Saff br/str. 28

Lijepo vladanje je oblast kojoj Islam pridaje veliku pažnju i cini je usko povezanom sa islamskim vjerovanjem (akidom).




Ono cime su muslimani plijenili stanovništvo podrucja koja su osvajali u svojoj blistavoj prošlosti jeste njihov edeb (vladanje, odnos). Pod edebom muslimana mislimo na njiihovo vladanje (odnos) prema ljudima u šta se ubraja a) vladanje prema bratu muslimanu


b) vladanje prema inovjercu


c) vladanje prema: roditeljima, komšijama, rodbini, prijateljima, bracnom, drugu, saradnicima, djeci i drugima.


Zatim dolazi vladanje (odnos) muslimana prema drugim Allahovim stvorenjima i vladanje prilikom cinjenja odredenih postupaka kao što su: jedenje, pijenje, odijevanje, medusobno posjecivanje i tome slicno. U svemu tome muslimani su slijedili prvaka covjecanstva i najcasnijeg poslanika, Muhammeda s.a.v.s. koji je pretekao druge u lijepom vladanju.


Iz navedenog vidimo da je nužno govoriti o lijepom vladanju (odnosu, ponašanju) iz više razloga:


Da bi nakon što poznamo nacela lijepog vladanja radili po njima sa namjerom da oponašamo Poslanika s.a.v.s.


Da bi predstavili sljedbenicima drugih vjera i ideologija uzoritog sljedbenika ciste i jedine isparavne vjere Islama pozivajuci ih na taj nacin da udu u Islam.


Da bi se popravilo stanje u muslimanskoj porodici u užem i u muslimanskom društvu u širem smislu. Govor na ovu temu pocet cemo sa govorom o lijepom vladanju (odnosu) prema roditeljima.


BUDI ZAHVALAN ALLAHU I RODITELJIMA SVOJIM


Musliman vjeruje da njegovi roditelji kod njega imaju prava i da je obavezan da im cini doborcinstvo i da im se pokorava sebeb toga što je Allah dž.š. naredio uporedujuci njihovo pravo sa svojim pravom kada kaže: “Gospodar tvoj zapovjeda da se samo Njemu klanjate i da roditeljima doborcinstvo cinite.” (Prijevod znacenja - El-Isra', 23.)


I kaže: "Mi smo naredili covjeku da bude poslušan roditeljima svojim. Majka ga nosi, a njeno zdravlje trpi i odbija ga u dvije godine. Budi zahvlan Meni i roditeljima svojim, Meni ce se svi vratiti." (Prijevod znacenja - Lukman, 14.) Kaže Abdurrahman Sa'di tumaceci ovaj ajet: "Budi zahvalan Meni" tj. tako što ceš Me obožavati, ispunjavati moja prava i neceš se, blagodatima kojima sam te obasuo, potpomagati u griješenju prema Meni. "i roditeljima svojim" tako što ceš im ciniti dobrocinstvo rijecju i djelom; blagom rjecju, lijepi postupkom, poniznošcu pred njima, plemenitim odnosom, uvažavanjem, izdržavanje i izbjegavanjem ružnih postupaka prema njima bilo rijecima bilo djelima. Prenosi Imam Muslim u poglavlju Davanje prednosti doborcinstvu prema roditeljima nad dobrovoljnim namazom i drugim dobrovljnim djelima. od Ebu Hurejre r.a. da je rekao: "Jednog dana Džurejdž je otišao do svoje isposnicke celije sa namjerom da cini ibadet, a za njim je došla njegova majka. Ebu Rafi' je prenoseci od Ebu Hurejre, pokazao kako je Poslanik, s.a.v.s., opisao da je izgledala njegova mati kada ga je zvala. Stavila je šake iznad obrva, zatim digla glavu prema njemu zovuci ga: "O, Džurejdže! Ja sam, tvoja majka. Odgovori mi!” U tom trenutku on je klanjao i govorio: “Gospodaru moj, mati ili namaz.” Odabrao je namaz. Mati se vratila kuci. Zatim mu je došla po drugi put i treci put i uvijek se isto ponavljalo. Nakon što se nije odazvao na njen poziv rekla je: “Gospodaru moj, ucini da ne umre sve dok svojim ocima ne vidi prostitutke, bludnice koje javno cine blud!” Kaže (Ebu Hurejre): "Da je zamolila Allaha da ga iskuša iskušao bi ga." Kaže imam Nevevi u komentaru ovoga hadisa: "Kažu islamski ucenjaci: Ovo je dokaz da je ispravno bilo da se odazove na njen poziv, jer je obavljao dobrovoljni namaz kojeg je mogao završiti do kraja a nije na to bio obavezan, dok mu je odazivanje i dobrocinstvo prema majci bilo obavezno a neposlušnost prema njoj zabranjena. Bio je u mogucnosti da skrati namaz, da joj se odazove, zatim se ponovo vrati namazu." (Šerh sahihi Muslim, 16/321)


VELIKODUŠNO PONAŠANJE


Nakon što covjek shvati da roditelji kod njega imaju pravo koje mora ispunjavati pokoravajuci se time Allahu dž.š, na njemu je da se odnosi prema njima na sljedeci nacin:


Da im se pokorava u svemu što narede ili zabrane ako to što mu nareduju ili zabranjuju nije grijeh i otvoreno suprotstavljanje šeirijatu. Poznato je da nema pokoravanja prema stvorenju u onome što predstavlja nepokornost prema Stvoritelju. Kaže Allah dž.š.: "A ako te budu nagovarali da drugog Meni ravnim smatraš, onoga o kome ništa ne znaš ti ih ne slušaj i prema njima se, na ovome svijetu, velikodušno ponašaj." (Prijevod znacenja - Lukman, 15.)


Navodi Nejsaburi u "Esbabu-n-nuzuli" hadis kojeg je zabilježio Imam Muslim a ciji se lanac prenosilaca završava kod Mus'aba ibn Sa'da ibn Ebi Vekkasa koji kaže: "Rekao je moj otac: "Ovaj ajet je objavljen zbog mene.


Kaže Mus'ab: "Sa'dova (babina) majka se zaklela da nece sa njim razgovarati sve dok ne zanijece vjeru u koju je bio ušao i da nece jesti i piti. To je potrajalo tri dana kada je od iznemoglosti pala u nesvjest. Sa'd je otišao do Poslanika, s.a.v.s., i požalio mu se na to, pa je objavljen ovaj ajet.


Da im cini dobrocinstvo na sve moguce nacine u što ulazi: hranjenje, odijevanje, lijecenje kada se neko od njih razboli, neuznemiravanje, i žrtvovanje za njih.


Blagost prema njima; na taj nacin što ce biti ponizan i smiren pred njima.


Da pažljivo sluša ono što govore sa okrenutim licem prema njima, da ih ne prekida u govoru i da maksimalno pazi da ih ne utjera u laž ili odbije ono što govore.


Da pred njima sjedi uctivo i sa poštovanjem izbjegavati sve iz cega bi mogli zakljuciti da ih omalovažava kao što je pružanje noge, grohotno smijanje, ležanje, razgolicavanje i cinjenje ružnih postupaka pred njima i sve ono što je suprotno lijepom vladanju prema njima.


Da ne prigovara za uslugu koju im ucini ili hediju koju im pokloni. Prigovor ruši djela i ubraja se u ružno ponašanje a narocito kada je upucen roditeljima. Prenosi se da je covjek došao kod Allahovog Poslanika i rekao mu: "Allahov Poslanice, da li sam se odužio majci nakon što sam je nosao dok je obavljala tavaf?" “Kada bi je citav život nosao na sebi ne bi joj se odužio za samo jedan napor pri porodaju," - rece mu Poslanik s.a.v.s.


TRIPUT MAJKA, PA ONDA OTAC


Davanje prednosti majci nad ocem u dobrocinstvu i samilosti prema njoj kao što se prenosi u hadisu Ebu Hurejre da je rekao: "Došao je covjek kod Allahovog Poslanika pitajuci ga: -Allahov Poslanice ko je najpreci da se prema njemu lijepo ophodim?


Tvoja majka - rece mu Poslanik? Zatim? - upita.


"Tvoja majka" - recu mu Poslanik?


Zatim? - upita ponovo.


Tvoja majka - odgovori mu Poslanik s.a.v.s.


"Zatim - Tvoj otac rece Poslanik s.a.v.s. (Prenosi ga Buhari)


Kaže Ibn Bettal komentarišuci ovaj hadis: "Ono na što upucuje ovaj hadis jeste da majka zaslužuje trostruko više dobrocinstva nego otac. To zbog tegobe trudnoce, zatim porodaja, zatim dojenja. Sve ove stvari svojstvene su samo majci i ona je ta koja ih podnosi. Poslije toga ucestvuje zajedno sa ocem u odgoju djece.” (Fethul - Bari) Kažu neki islamski ucenjaci: "Majci se daje prednost u dobrocinstvu, milosrdu i samilosti a ocu se daje prednost u pokornosti, jer je otac gazda kuce.” Da se odazove na njihov poziv što je brže moguce bez obzira bio zauzet ili ne.


Da navikava suprugu i djecu na dobrocinstvo prema njima na taj nacin što ce im on biti uzor u tome i da što je više moguce, ucvrsti vezu izmedu njih.


Da od njih traži dozvolu i savjetuje se sa njima bez obizra da li izlazio sa prijateljima ili putovao van svoga grada ili namjeravao da ide u džihad na Allahovom putu (kada mu džihad nije stroga obaveza - fard a'jn). Ako mu oni dozvole otici ce, a ako ne ostat ce i ostaviti ono što je namjeravao pogotovo onda kada je njihovo mišljenje pronicljivo i proizilazi iz znanja. Dobrocinstvo prema njima nakon njihove smrti. Ovo nam govori koliko je pravo roditelja kod nas i koliko je Allahova milost prostrana, te da dobrocinstvo prema roditeljima ne prestaje njihovom smrcu.


Neki ljudi zakažu u pravima roditelja za njihova života, te kada umru požele da ih Allah vrati na dunjaluk kako bi prema njima cinili dobra djela koja su propustli.


I u tom slucaju musliman je u mogucnosti da nadoknadi ono što ga je prošlo i da bude dobrocinitelj prema svojim roditeljima i to na sljedeci nacin:


Da nastoji da bude dobar;


Da puno upucuje za njih dovu i traži za njih oprost;


Da posjecuje familiju koju su oni posjecivali;


Da ispuni ono što su oni ugovorili;


Da na mjesto njih udjeli sadaku.


Ovo su bile neke stvari koje spadaju u lijepo vladanje (edeb) prema roditeljima.